Az internetes keresők a fatüzelésű pizzákról és a tésztától roskadozó tányérokról szólnak, ha az olasz ételekre keresünk, ez bizonyos.

Mi akik az olasz gasztronómia elkötelezettjei vagyunk nem állítjuk, hogy Olaszország a street food, az utcai ételek fővezére, de azért innen sem hiányozhat ez a gasztro-vonal. Olaszország minden régiójában találhatók olyan ételek, amelyeket az utcán sétálva enni lehet.

Íme 5 olasz utcai étel, amelyek egész biztosan nem okoznak majd nektek csalódást, amikor Olaszországban jártok:

 

1. Sült olajbogyó (Ascolana olíva)

Le Marche-ban, az Apenninek és az Adriai-tenger között fekvő régióban, az Olive Ascolana beírta magát a kulinária történelmébe. A darált hússal töltött, majd enyhén rántott és sült olajbogyó Ascoli-Piceno-ból származik, amely a régió déli részén található város. Az Olive Ascolana előállításához használt zöld olajbogyó olyan különleges fajta, amelyet csak Olaszország ezen a területén termesztenek. A menüben megtalálhatjátok őket a különféle borbárokban és trattorékban Le Marche-ban, és akár cartoccio-ban (papírkúp) is megvásárolhatjátok, menet közben az árusoknál!

2. Cannoli

Az egyik legklasszikusabb olasz desszert, a cannoli Szicíliából, Palermoból származik. A cukros tésztát csővé alakítják és sütik. Az édes ricotta krémes tölteléket, gyakran csokoládé chips hozzáadásával, beletöltik a csőbe. A desszert egyik végén kandírozott cseresznye és a másik végén kandírozott narancshéj kerül. Manapság a cannoli megtalálható egész Olaszországban, de a legjobb Szicíliából származik. Ez a legragacsosabb és legfolyósabb az olasz utcai ételek közül, ezért mindenképpen ragadjatok meg néhány extra szalvétát fogyasztás előtt!

3. Sült rizsgolyó (Arancini)

Az Arancini sült rizsgolyó, általában húsraguval, sajttal és borsóval töltve, bár manapság sokféle fajta létezik. Az Arancini szintén Szicíliából származik, a 10. századba nyúlik vissza története. A szicíliaiak szeretik snackként enni! Ők a szicíliai pékségek büszkeségei, és az egész szigeten megtalálhatjátok őket.

4. Gelato

Annak ellenére, hogy technikailag a gelato az olasz fagylalt, a gelato nagyon különbözik attól. Noha a gelato története az ősi időkből származik, amikor a havat lehozták a hegyekből és megőrizték a föld alatt, az első gelato kosár csak az 1920-as és 1930-as években jelent meg, Varese-ban, Észak-Olaszországban. Manapság ez valószínűleg a leginkább fogyasztott utcai étel az ország egész területén, bár minden bizonnyal a legfinomabb a Carpigiano Gelato University laboratóriumában volt, ahol az egyetem hallgatói saját gelato üzletük iránti vágyakozásukban tökéletesítették a gelatot mesterművé.

5. Porchetta Romana

Általában erősen sózva, fokhagymával, rozmaringgal, gyógynövényekkel töltve találkozhattok vele.A  porchetta szaftos sült sertéshús, amelyet legtöbbször kisteherautóból, például utcai élelmiszer-teherautóról, panino-ként (szendvicsként) szolgálnak fel. Annak ellenére, hogy egész Olaszországban népszerű, Ariccia-ból, Róma tartományból származik, innen származik a porchetta romana név. Természetesen kilóra is megvásárolható, és nagyszerű szendvicshúst készíthettek néhány napig belőle, csak ne felejtsétek a hűtőszekrénybe eltenni!