Olaszországban az ünnepi időszak baráti és családi összejövetelekkel kezdődik már december elején. Ilyenkor különféle kártya- és társasjátékokat játszanak, közben pedig aszalt gyümölcsöt, finom borokat és söröket fogyasztanak.

December 8-tól a tipikus karácsonyi édességek illata töltik be a lakást. A karácsonyi dekoráció náluk már október-november között felkerül. A bejárati ajtókat girlandokkal díszítik, a karácsonyfa köré pedig kis, kézzel készített betlehemeket állítanak, és ma is élő hagyomány a betlehemezés is.

Sok városban az ünnepi díszkivilágítás mellett a Zampognarik, azaz a hegyi pásztorok is elindulnak hangszereikkel, és énekelve járják az utcákat.

 

Mint ahogy hazánkban is, Olszországban is megjelennek az utcai árusok, különféle finomságok és ajándékok vásárolhatók.

 

A karácsony náluk is a tradíciók továbbélését szolgálja, és remek alkalom arra, hogy összejöjjön a család, és a hosszú evés-maratonok mellett boldog együttlétben teljen az ünnep a december 24-i ebédtől egészen január 6-ig bezárólag.

 

Tipikus ételek Karácsonyra

A desszerteken kívül minden régiónak megvannak a tipikus fogásai az ünnepre. Szicíliában például száraz kolbász, pastiera, zselé, olivabogyó, sajt, narancssaláta, bollito és tortellini (tésztaételek), baccala (hal mártásban), illetve édes vagy sós panettoni

 

Az ajándékokat 24. és 25. között adjuk át, de a gyerekek már Luca napján is kapnak édességet és aprósüteményt, 24-én este pedig a Mikulás érkezik hozzájuk – a nagypapa vagy egy rokon személyében, akik így őrzik meg a gyermeki fantázia fényét.

Január 6-án, Vízkeresztkor aztán megérkezik seprűjén az öreg Befana, a boszorkány, aki édességet tesz a jó gyerekek zoknijába, a rosszakéba pedig szenet.

 

 Olasz édességek Karácsony tájékán:

Panettone
Kerek formájú, gyümölcskenyérszerű sütemény, mazsolával és kandírozott gyümölccsel gazdagítva.

Pandoro
Eredetileg Veronából származó csillag alapú, kúpszerű, kuglófra emlékeztető foszlós kalács. A színe aranysárga, valószínű, hogy a neve is innenjött: pan di oro = aranykenyér

Torrone
Ostyába burkolt édesség, amelynek formája hosszúkás és lapos, telistele cukormasszába ágyazott manduladarabokkal. Több változata is létezik..

Panforte
A panforte Sienából származó erősen fűszerezett, ostyába burkolt kerek, lapos édesség, amelyet torta módjára szokás felvágni

 

Photo by Massimo Adami on Unsplash