Térképezzük fel Olaszországot az ételeken keresztül...

 

Ismerjük be, hogy az „étel” szó egyik szinonímája Olaszország…:-) Ez a humoros megközelítés egyáltalán nem is légből kapott, hiszen szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne minimum egy Olaszországból származó kedvenc étele. De azt tudtátok, hogy az olasz konyha hihetetlenül regionális? Míg a nápolyiak pizzát esznek, a rómaiak carbonarat, a milánóiak a rizottóra esküsznek, de Firenze lakosai inkább a bablevest választják, és sorolhatnánk még hosszasan…

Ha szeretnétek megtudni, hogy melyik top16 olasz étel honnan is eredt útjára, akkor tartsatok velünk egy kis utazásra, és böngésszétek a Nagy Olasz Étel-térképünket!;-)

Buon appetito!

Rizottó
Milánó, Lombardia

Ez az ízletes, krémes, rizsből készült étel Olaszország északi részéről származik. Számtalan variációja létezik, de a főzés úgy indul, hogy s rizst vajjal és hagymával tűzre tesszük, elsőként borral öntjük fel, hozzáadjuk a kívánt hozzávalókat és puhára főzzük. A rizottovariációk különféle összetevőkből állíthatók elő, mint pl a tenger gyümölcsei,  vargánya vagy kolbász. Mindazonáltal érdemes megkóstolni Milánóban járva a Risotto alla Milanese-t, amelyhez sáfrányt használnak, ettől válik az élénk sárga színárnyalat a védjegyévé.

Ragù alla Bolognese
Bologna, Emilia Romagna


Azok, akik Olaszországba érkeznek és Spaghetti Bolognese-t keresnek, csalódottak lehetnek, ha megtudják, hogy technikailag ilyen étel nem létezik. Legalábbis nem a szülővárosában, Bolognában.A ragu alla Bolognese, amely a bolognai stílusú darált húsos ragu, sárgarépával, hagymával, zellerrel, marhahússal és sertéshússal készül, paradicsomszószban. Ó, és soha nem szolgálják fel spagettivel, hanem tagliatelle-lel!

Carbonara
Róma, Lazio

A hagyományos római carbonarát mindössze négy alapvető összetevőből állítják elő: szalonna), tojás, pecorino romano sajt és fekete bors. Ami azt jelenti, hogy a carbonara NEM KRÉMES étel, azonban a tojás és a sajt keveréke biztosítja a krémességét. A Carbonara eredete nem tisztázott, de az eredeti olasz szó jelentése a szén, és sokan azt gondolják, hogy a szénbányászok éhségének csillapítására készítették.

Pizza
Nápoly, Campania

Habár napjainkban a pizza mindenhol megtalálható, igazi otthona Nápoly, és egyetlen kirándulás a városba sem lenne teljes anélkül, hogy egy igazi "pizza napoletana"-t ne kóstolnánk. A tészta szélén pici peremmel készül, és a feltéteket egyszerűen megtartja a legtöbb olasz, akik minden bizonnyal egy hazafias Margherita-t választanak paradicsommal, mozzarellával és bazsalikommal, vagyis az olasz zászló színeivel. A nápolyiak csak ezt a változatot ismerik el pizzaként, a többi szerintük nem pizza. J

Cannoli
Szicília

Napjainkban a szicíliai cannoli sokféle változata megtalálható a világon, de semmi sem fogható a valódi cannolihoz. A ropogós tészta "csöveit" általában csokoládé csipsszel kevert cukrozott ricotta sajtban forgatják. Ezután kandírozott gyümölcsökkel, csokoládéval vagy pisztáciával díszítik őket. Szicília változatos lakosságú sziget volt, de a cannoli eredetét az arab letelepedőkkel kötik össze, Palermóból származik, és a termékenység szimbólumaként tekintettek rá. Hosszú ideig csak a karneváli időszakban ehették őket, de manapság már az év bármely szakában élvezhetik.

Seadas
Szardínia

Ezek az ízletes szardíniai sütemények az édes és a sós ízek tökéletes kombinációját alkotják, és étvágyfokozóként vagy desszertként is fogyaszthatók. A rusztikus nagy "ravioli" citromfüves pecorino sajttal töltött, majd miután megsült, mézben megmártóztatják. A seadas Szardínia szigetének közepéről származik, ahol a termőföld gazdálkodás része az állattartás, ezen belül a juhtej-sajt széles termelése, vagyis a pecorino, amely ennek az ételnek a lelke.

Pesto Genovese
Genova, Liguria

A hagyományos genovai pesto-t a Liguria régió két csodálatos friss összetevőjének tiszteletére alkották meg: friss, helyi bazsalikom levelek és kiváló, aromás ligur-olívaolaj. Adjunk hozzá fokhagymát, parmezánt, pecorino-t, sót, fenyőmagot és egy hatalmas adag türelmet, hogy minden alapanyagot alaposan összedolgozzunk egymással. Az autentikus genovai pestos ételt tésztával, valamint a burgonya és zöldbab hozzáadásával tálalják.

Parmigiano Reggiano
Emilia Romagna

Az olasz sajtok királyát, a valódi és hiteles Parmigiano Reggiano eredetileg az Emilia Romagna régió egyes részein és Lombardia kisebb részén készítették elsőként. A tehéntejből készült és átlagosan 1-4 évig érlelt Parmigiano-t széles körben használják az olasz konyhaművészetben az egész világon. Egyetlen nagy kerek Parmigiano sajthoz 600 liter tej szükséges!

Spritz
Velence

Az olaszok kedvenc aperitif-je, a Spritz Prosecco borral és egy csepp likőrrel készült, mint például a keserű Campari vagy a narancs ízű Aperol, jéggel és narancs-szeletekkel. A Spritzet az 1800-as években találták fel, amikor az osztrák birodalom katonái a Velence régióban állomásoztak, akik nem akarták a helyi magas alkoholtartalmú borokat fogyasztani. A spritz eredete a német „spritzen” szóból származik, azaz a kis mennyiségű alkohol vízbe löttyintése. Manapság a Spritz az egyik leggyakoribb vacsora előtt ital egész Olaszországban.

Chianti
Toscana

A toszkán borok népszerűek a világ minden táján, de a legismertebb kétségtelenül a Chianti. Termőterülete Firenze és Siena közötti régióban van, ezen régió meghatározott településein. Manapság számos olyan korlátozás van érvényben, amelyek kizárják, hogy a termőterületeken kívül hozzanak létre chianti-t. Akkor lehetsz abban biztos, hogy autentikus Chianti-t fogyasztasz, ha a címkén lévő fekete kakas szimbólumot látod.

Limoncello
Capri / Amalfi Part

Bárki, aki meglátogatja a gyönyörű Amalfi-partot, nem tudja nem észrevenni az itt termő hatalmas citromokat. Ezek a citromok Olaszország egyik legnépszerűbb digestive, azaz vacsora utáni italának alapanyagául is szolgálnak, amit úgy neveztek el, hogy Limoncello. A ragyogóan sárga italt úgy készítik, hogy a citromhéjat alkoholban áztatják, amíg az olaj felszabadul, majd cukorsziruppal keverik. A Limoncello íze a cukor / alkohol szinttől és a felhasznált citromok minőségétől és ízétől függően változhat.

Fehér szarvasgomba
Alba, Piedmont

A szarvasgombák a gombák családjába tartoznak, mesterséges körülmények között nem szaporíthatók, a föld alatt teremnek vadon. A szaporodásukhoz nagyon különleges feltételek szükségesek és ennek köszönhetően bizonyos időszakokban, és csak egyes területeken találhatók. A szarvasgomba a világ egyik legdrágább alapanyaga, mivel a korlátozott gyűjtési időszak és megtalálásának is komoly nehézségei vannak, így egyetlen szarvasgomba értéke többezer Euro is lehet. Olyan gasztronómiai különlegesség, amely felhasználását tekintve fűszerként szolgál elsősorban. Az olaszországi legelismertebb szarvasgombák az Alba fehér szarvasgombái, az ország északi részén található piemonti régióban találhatók.

Extra szűz olíva olaj
Puglia

Olaszország számos régiójában állítanak elő olívaolajat, de az egész ország legnagyobb termelője Puglia, Olaszország "sarkában", amely fantasztikus klímával és az olajfák számára ideális termőfölddel büszkélkedhet. Az olívaolaj minőségének különböző fokozatai vannak, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal rendelkezik; létezik a finom, aranyos olaj, melyek ideálisak a főzés nélküli ételekhez, salátákhoz közvetlen fogyasztásra, de elismerésre méltó az intenzív zöld, finom csípős ízű olívaolaj is, amelyek tökéletesek a grillezéshez és a sütéshez.

Fagylalt
Szicília

Bár a fagylalt pontos eredete nem ismert, de Szicília határozottan fontos szerepet játszott a történelmében. Egy szicíliai halász, Francesco Procopio dei Coltelli, 1686-ban tökéletesítette az első fagylaltgépet. Bár a fagylalt széles körű kereskedelmi forgalomba hozatala sok fagylaltozót is jelent, és sok esetben ezeken a helyeken "hamis" fagylaltok készülnek ipari por keverékkel, a hagyományos, valódi házi készítésű fagylaltnál nincs finomabb biztosan..