Ha nyáron jártál Olaszországban, akkor tudod, hogy a paradicsom sokkal jobb ízű. Ennek természetesen oka van. És nem azért, mert az olaszok kertészeti árudákban vásárolt vegyszerekkel bombázzák növényeiket, hogy gyümölcsüket és zöldségüket erőteljesebbé vagy ízesebbé tegyék. Valójában számos oka van annak, hogy úgy tűnik, hogy jobb ízűek, de a titok inkább a napsütéses órák számában keresendő.

Az olasz háziasszonyok és szakácsok kifejezetten a szezonális főzést részesítik előnyben. A paradicsom tavasszal és nyáron érkezik szezonra. Egyetlen igaz olasz sem szolgálna fel friss paradicsomot ősszel. Nyár végén az olasz családok pürésítik és palackozzák paradicsomtermésüket (vagy a városiak a paradicsomot a mezőgazdasági termelők piacán megvásárolják :) ).

Gazdálkodók piaca bőven van Olaszországban. Majdnem minden olasz városnak van egy heti, ha nem naponta megnyíló mezőgazdasági termelői piaca, ahol a termelők közvetlenül értékesítik termékeiket a családoknak. Valójában az olaszok úgy látják, hogy az ökológiai gazdálkodás nemcsak a jobb ízek, hanem az egészséges táplálkozás alapja is. Ezt polgári felelősségnek is tekintik. Ha mindenki szervesen gazdálkodna, azaz vegyi anyagok használata nélkül, a világ jobb hely lenne a gyermekeinknek és gyermekeink gyermekeinek.

Gazdálkodj úgy, mint egy olasz! Nem csak az ételt fogod jobb ízűnek érezni, hanem a világot is jobb hellyé teszed!