Olaszországban sokféle étkezési szokás létezik, és az egész országot tekintve vannak eltérések, azonban az olasz étkezési-kultúra bizonyos szabályai mindenütt megegyeznek. Mi most összegyűjtöttünk azokból a szokásokból Nektek néhányat, amelyek mindenhol megegyeznek, melyek egy része leginkább az olasz háztartásokra, az olasz emberek hétköznapjaira vonatkozik.

 

Étkezési idők

Az étkezés időzítése kulcsfontosságú. Az ebédet 13.00 órakor szolgálják fel, a vacsorát pedig 20.00 órakor. Észak-Olaszországban lehet egy kicsit korábban, és kicsit később délebbre, de badarság lenne azt hinni, hogy Olaszországban délután 4-kor ebédelni lehet… hiszen az éttermek konyhái zárva vannak a vacsoraidőig.

Olasz menüsor

A teljes menüsor egy "antipasto, primo, secondo, contorni, dolce, frutta e formaggi" -ból áll.  De még Olaszországban sem képes arra senki sem, hogy minden egyes, átlagos napon ezt a komplett sort végigfogyassza. A legtöbb étkezés két fogásból áll, egy "primo" (tészta vagy rizs) és / vagy "secondo" (hús vagy hal) és egy "contorno" (köret).

 

Soha nem esznek egy étkezés alatt ugyanabból a tányérból különböző ételt

Minden ételt egy másik tányéron szolgálnak fel, az ételek keveredése tilos még a háztartásokban is.

 

Gyümölcs és sajt

Az étkezéseket általában friss gyümölcsökkel, gyakran sajtokkal és kávéval zárják.

 

Cappuccino

A cappuccino-t egy olasz csak reggel fogyasztja és soha nem a vacsora végén. Ha nem tudna ellenállni, de nem akarja a jó étkezést tönkretenni, akkor macchiato kávét kér. Csak egy csepp tejjel. A macchiato a cappuccino elfogadható alternatívája.

 

Tejivás

Az ebédnél vagy vacsoránál elfogyasztott tejről egyszerűen szó sem lehet!

 

Italok

Elfogadható italok étkezés közben a bor, ásványvíz, sör, és csak gyerekeknek az üdítők.

Semmiféle sajt sincs a tenger gyümölcseihez

Soha nem tesznek sajtot tenger gyümölcseire vagy halra, és ez a sütésnél is tilos. Az olaszok úgy vélekednek, hogy az erős sajtos íz megölné a tenger gyümölcseit.

 

Sofrito

A legtöbb olasz étel alapja a "sofrito".  Három zöldségből; vöröshagyma, sárgarépa és zeller készül, melyeket finoman vágnak és dinsztelnek kis olívaolajban.