Tudnivalók az olasz konyháról

 

Magyarországon valódi és igazán autentikus olasz éttermet működtetni csakis úgy érdemes, ha az alapanyagok, a receptúrák, a technikák azonos használatával élünk. És vegyük még ide az atmoszférát is, ami nélkül nem lenne tökéletes egy ristorante-ban  eltöltött idő… Mi ezen kritériumok mentén dolgozunk nap, mint nap, és a visszajelzések szerencsére bennünket igazolnak.

De mit érdemes tudni az olasz konyháról, milyan alapanyagokkal dolgozik, melyek a legnépszerűbb olasz ételek?  Blogunkban most ezekről olvashattok…

Tulajdonképpen mostanra már szinte nincs olyan hely a világon, ahol ne lenne népszerű az olasz konyha, és bárhol megkóstolhatjuk az olasz konyha remekeit. A legfontosabb tudnivaló: az olasz konyhát abszolút mértékben befolyásolja a földrajzi helyzete, különösen a Földközi-tengerből származó friss tengeri termékek bőséges kínálata.

A leggyakoribb összetevők az olasz főzésben

Az olasz konyha nagyon büszke arra, hogy az egyszerű recepteket is szenvedéllyel és a legfrissebb alapanyagok felhasználásával készíti. Az olasz ételkészítés legelterjedtebb alapanyagai a következők:

 

- Zöldségek (padlizsán, paradicsom, saláta, cukkini, articsóka és paprika).

 

- Búzalisztből készült tészta.

 

- Sajt (mascarpone, gorgonzola, mozzarella és parmezán).

 

- Fűszerek - (rozmaring, kapribogyó, fokhagyma és bazsalikom).

 

- Olívaolaj és olajbogyó.

 

- A tenger gyümölcsei, különösen a halak és a kagylók.

 

- Sertéshús, marhahús.

 

- Lencse és bab.

 

- Gombák.

 

- Mandula.

 

- Gyümölcsök.

 

- olasz bor, mint a Chianti és végül a Grappa.

 

Népszerű olasz ételek

 

Az egyik legelterjedtebb étel, amelyet bárhol megtalálhatunk a világon, a pizza. Ez vitathatatlanul az olasz élelmiszerek leghíresebb tagja, ami nagymértékben befolyásolja a világ élelmiszer-kultúráját. Nápolyban az olasz zászló színeiben pompázó Pizza Margarita-t ismerik el, amely paradicsomszósz, mozzarella és oregano feltétekkel készül, de Olaszország többi részén nagyon népszerű  a négy sajtos Pizza, a Diablo és a Capriccioso.

Egy másik étel, amely igazán jellemzi az olasz konyhát, a tészta, illetve annak változatai, mint a spagetti, cannelloni, linguine és penne. A tésztákat hagyományosan mártással szolgálják fel. A mártást általában paradicsomból vagy tejszínből készítik. Néhány népszerűbb tésztafajta közé tartozik a Spaghetti Napoli, paradicsomalapú étel, Spaghetti Bolognese - paradicsom és darált marhahús, Penne Aglio Olio - tészta kevert olívaolajjal és Linguine Carbonara - tejszínes változatban.

Bár mediterrán ország, az olasz konyha időről-időre rizst fogyaszt. Egyik fő rizsétele a rizotto. A rizottót különféle összetevőkkel, mint például baromfi, marhahús, tenger gyümölcsei, zöldségek, sajtok és gombával lehet főzni. A rizottónak nincs külön receptje. Alapvetően bármi lehet, ami friss és szezonális. Az egyetlen állandó tétel az edényben a rövid szemű rizs.

 

Az olasz konyha három fő ételét bárhol a világon megtaláljuk, de a legjobbak, legautentikusabbak természetesen Olaszországban találhatók. Viszont, ha nincs esélyed arra, hogy a közeljövőben megkóstold az olasz konyha remekeit Nápolyban vagy Milánóban, akkor térj be hozzánk és nem fogsz csalódni, hiszen minden titkát, csínját-bínját ismerjük, hogy mitől is olyan nagyszerű és népszerű bárhol a világon az olasz konyha….